Pablo Picasso

Pablo Picasso (1881-1973) heette voluit:

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso

Logisch dat vrouwen hem vroegen zijn naam op hun buik te schrijven. 😉
Logisch dat hij kortweg met Picasso zijn schilderijen ondertekende.

Een van de belangrijkste schilderijen van Picasso is Guernica. Op dat schilderij wordt het bombardement op het plaatsje Guernica (in 1937) door de fascistenleider Franco uitgebeeld. Op het schilderij is veel te zien. Het ging Picasso vooral om de chaos en de paniek die er heersten tijdens het bombardement.

Ik ben bij het werk van Picasso altijd al erg onder de indruk geweest van zijn vermogen tot abstraheren. Abstraheren is “iets eraf halen”. Als je 10 van 100 aftrekt, blijft er 90 over. Bij abstractie in afbeeldingen is dat niet zo. Als je bijvoorbeeld bij een gezicht de mee-eters en andere toevallige oneffenheden verwijdert, dan is het resultaat niet minder, maar minstens anders en meestal meer. Het is van de toevalligheden bevrijd.

Bij het begrip “abstractie” gaat men er vanuit dat het “eigenlijke” en het “toevallige” bestaat. Door het toevallige weg te laten, komt het eigenlijke (het wezenlijke, de kern) verder naar voren.
Hieronder 2 litho’s van Picasso. In de ontwikkeling van Picasso is duidelijk te zien hoe hij van de “natuurgetrouwe” afbeeldingen in het begin van zijn oeuvre naar steeds abstractere afbeeldingen groeide.
De rechter afbeelding is geen kindertekening, maar het door vele jaren heen steeds wezenlijker geworden resultaat van abstractie. (De stierenkop van fietszadel en -stuur is ook een prachtig voorbeeld van abstractie.)